• Jojjo

Det här med tankar

Tankar kommer och går. I mitt huvud snurrar det tankar konstant och jag kan omöjligt lämna en tanke olöst. Det är ett problem. För det är fan omöjligt att leva upp till och svara på alla sina tusentals tankar som poppar upp i huvudet. Har jag inte svarat på min tanke, så kommer den tillbaka. Hur mycket jag skjuter bort, så studsar det tillbaka.


Jag gjorde ett test precis, där jag mediterar i fem minuter och bara ska observera mina tankar. Inte svara dem och inte låta dem hoppa vidare till nästa bubbla. Man bara observerar vad man tänker och sen låter den tanken gå vidare. Med mitt huvud så går det inte att fokusera på andningen, utan att få alla tankar om vad jag borde göra, vad som har hänt, vad jag kan ha gjort annorlunda, saker som andra sagt som jag önskade ha besvarat på ett annat sätt, vad jag drömmer om och vad jag är missnöjd med.


Efter det hade gått fem minuter, så kom alla tankar tillbaka som jag bara låtit gå. De vill ha svar och det vill grubblas över vad, hur, när eller varför... Jag började skriva upp några och kom fram till nästan 20 saker. I alla fall de tankar som var mest tydliga. Avbröt mig själv för att skriva ett inlägg innan, som var en tanke som poppade upp... Mina tankar var allt från att jag bör gå ut på promenad eller plocka undan lite på balkongen till att jag skulle vilja ha hus och allt jag skulle kunna göra ute på tomten.


Precis så som det blir när man ska shoppa, att då man verkligen ska ha något, då hittar man ingenting alls. Nästa gång man inte ska shoppa, då vill man köpa allt... Gäller kanske inte alla, men det är ofta som det blockeras när man ska ha något eller bråttom att få fram. Ett annat exempel är när du ska skriva in lösenordet och man är lite för stressad, så det går inte på automatik. Man försöker verkligen anstränga sig till att komma på vad det var. Men det är helt blockerat.


Nu svamlar jag massor, men hur som helst upptäckte jag att det förmodligen inte är så konstigt att man är helt slut i huvudet. Tankar som åker, som man inte hinner med. Saker man vill göra, men reflekterar inte så mycket mer på det. Blir påmind igen av tanken och det blir bara ett jävla tjat. Tvingar mig själv att komma på något att göra eller hitta en hobby...


Svaret finns, om man bara lyssnar inom sig. Inte plantera en hel del tankar efter saker man sett, saker andra gör, saker man borde göra. Att lägga ifrån sig telefonen och bara sitta med sig själv, ger fler svar än vad man tror.


Nu skriver jag som om det är så jäkla enkelt. Det är det verkligen Inte. Men att jag har börjat tänka på det här sättet kommer nog hjälpa mitt huvud att slappna av lite. Att skriva ner mina tankar, gör det enklare att ta bort det från huvudet. Jag vet att jag inte missar någon tanke om jag har det nerskrivet. Det gör mig mindre stressad.


Hoppas ni haft en trevlig helg!

Jojjo