• Jojjo

Det måste vara riktigt jävla värt det

Det sägs att du kan få allt du önskar dig, om du bara visualiserar och ställer dig in på att du redan har det(?) Ja, eller bara och bara är det väl inte, för då skulle väl alla ha allt idag. Det krävs att man har självdisciplin och tid till att fokusera 15min två gånger varje dag. Helst direkt när man vaknar och sen precis innan man går och lägger sig. Det betyder att du behöver sätta en ny vana i så fall, vilket krävs att man gör det i 60 dagar ish.


Det krävs alltså att man ”tvingar” sig till detta i 60 dagar innan man gör det lika naturligt som att åka bilen till jobbet. Jag skriver ”tvingar”, för det är ju bara kul med en ny idé i någon dag, sen börjar det bli jobbigt. Det tar faktiskt energi och är inte alls lika bekvämt som att återgå till sin vanliga vardag som går på autopilot. Varför gå upp direkt när klockan ringer på morgonen, när man kan snooza istället? Som man gjort nästan hela sitt liv. Man får lite extra sömn (som egentligen bara försämrar allt, men vad spelar det för roll när man får en belöning direkt: att somna om?).

Jag kan ärligt säga att jag inte alls har en bra självdisciplin. Jag älskar min bekväma zon, älskar att bara gå på autopilot. Så lat man kan bli, för att använda så lite energi som möjligt. Minsta lilla motgång, så letar jag direkt efter en genväg. Och jag tar genvägen alla gånger, så länge det inte blir några problem.

Nej, om man lärde sig att motstå snabba belöningar och faktiskt komma någonstans. Jag har massor av nya vanor jag vill få till och ovanor att bli av med, som jag tragglat med länge. Är det 2020 som är året? Inga ursäkter och hårt arbete.

Jag är ingen expert, för som jag har skrivit har jag inte kommit någonstans. Eller jo, jag har tänkt tanken och det är alltid en start. Sen krävs det att vara tydlig och skriva varför till den nya (o)vanan. Varför vill du göra det här och sen varför igen. Sen 50 varför till.

Om du ska hålla igång i 60 dagar, så måste detta kännas riktigt jävla värt det. Annars kommer du ramla tillbaka. När du får ett sug av belöning som att sova vidare eller ta en till cigarett, då gäller det att du har staplat upp med en hel del varför som får dig att motstå snabba belöningen.


Önskar fortfarande att det var lika lätt som att skriva, men det är bara jag som letar efter genvägar igen.

Nu ska jag skriva lite varför och vara väldigt tydlig med nya mål och löften. Gå all in för 2020 och utgå från de bästa förutsättningarna. Varför, hur ska jag göra, när har jag lyckats med målet och sen är det väl bara sätta igång.

Frågor att ställa sig är vad denna förändring skulle vara värd om ett år och sen om 10 år. Sen fundera över vem du behöver bli för att klara målet. Den du är idag har inte klarat det, så vem behöver du växa upp till för att klara målet? Se personen och försök känna efter hur det känns att ha lyckats.


Jag utmanar dig, vad sätter du för mål?

Jojjo